Spring naar inhoud

Roux-en-Y Gastric Bypass

De ingreep

Bij een Roux-en-Y gastric bypass wordt de maag kleiner gemaakt en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid (bypass). De chirurg maakt van het bovenste deel van de maag een nieuw klein maagreservoir (pouch). Dit nieuwe maagje heeft een volume van ongeveer een espressokopje, waardoor u niet veel meer kunt eten.

Het nieuwe kleine maagje wordt verbonden met de dunne darm en een gedeelte van de dunne darm wordt uitgeschakeld. Het voedsel komt via de nieuwe maaguitgang direct in de dunne darm terecht. De ‘uitgeschakelde’ restmaag en omgeleide dunne darm blijven in het lichaam en worden niet verwijderd. Verderop wordt er een darm-op-darmverbinding gemaakt, waardoor maag, gal- en pancreas-sap (verteringssappen) alsnog bij het voedsel kunnen komen om te verteren.

Het effect

Met een Roux-en-Y gastric bypass heeft u snel een vol gevoel bij het eten, een gevoel dat lang aanhoudt. Dat komt doordat de operatie ook iets verandert in de werking van de hormonen. U heeft minder eetlust, minder zin in calorierijk eten en soms heeft u een opgeblazen gevoel.

De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Uw lichaam heeft daardoor minder gelegenheid om voedsel op te nemen. U krijgt dus minder vetten en andere voedingsstoffen binnen.

Mogelijke complicaties/bijwerkingen

Vroege complicaties/bijwerkingen

Pijn
De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Tevens kunt u last krijgen van spierpijn en pijnlijke gewrichten. Dit komt veelal door het langdurig stilliggen in een vaak ongebruikelijke houding tijdens de operatie. De pijn is tijdelijk en verdwijnt snel, meestal binnen enkele dagen na de operatie.

Misselijkheid/braken
Misselijkheid kan door de operatie veroorzaakt worden, maar ook door de toegediende medicijnen of door uw algehele lichamelijke toestand. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf weer over. Na de operatie kan er zwelling ontstaan bij het maagje. De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor braken kan ontstaan. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf.

Complicaties/bijwerkingen op de langere termijn

Tekorten aan vitaminen en mineralen
Doordat u minder eet en er een omleiding is aangelegd (bij een Gastric Bypass en Mini Gastric Bypass), is de opname van voedingsstoffen veranderd en kan het zijn dat u van sommige vitaminen onvoldoende binnenkrijgt. Dit kan klachten veroorzaken. U dient daarom al voor de operatie te starten met een vitaminesupplement. Het Centrum Obesitas Noord-Nederland raad aan om vitaminen te gebruiken speciaal ontwikkeld voor een maagverkleinende ingreep. Hier krijgt u informatie over tijdens het preoperatief spreekuur. Na de operatie zal in het eerste jaar tweemaal uw bloed gecontroleerd worden en daarna levenslang jaarlijks.

Veranderd ontlastingspatroon
De eerste dagen na de operatie kunt u last krijgen van obstipatie. Vaak komt dit omdat het in het begin lastig is om voldoende te drinken en voldoende vezels binnen te krijgen. Soms hebt u hiervoor extra laxeermedicatie nodig. De operatie heeft bijna altijd invloed op uw ontlastingspatroon, vooral na een Gastric Bypass of Mini Gastric Bypass. Dit komt met name door de darmomleiding. Als gevolg hiervan moet u vaker naar de toilet, is de ontlasting wat dunner (brijig) en ruikt sterker. Ook kunnen de darmen vaak meer borrelen en kunt u meer last hebben van winderigheid. Dit is een bijwerking van de ingreep. Soms kan bepaalde voeding hiervan de oorzaak zijn.

Galstenen
Snelle veranderingen in het gewicht vergroten de kans op het ontstaan van galstenen. Galstenen kunnen pijnklachten in de bovenbuik geven.

Dumpingsyndroom
Het dumpingsyndroom komt bijna niet voor na een Gastric Sleeve.

Vroege dumping (ontstaat ongeveer 30 minuten na de maaltijd)
Vroege dumping ontstaat wanneer calorierijk voedsel (suikers, vetten  of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt. In de dunne darm trekt het veel vocht aan. Dit vocht wordt onttrokken aan de omliggende bloedvaten. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van krampende pijn, diarree, hartkloppingen, duizeligheid en sufheid. Blijf kalm, ga rustig liggen en drink eventueel een glas water. De klachten gaan na ongeveer 30 minuten vanzelf over.

Late dumping (ontstaat ongeveer 1,5 – 2 uur na de maaltijd)
Na een maagverkleinende operatie komt voedsel sneller in de dunne darm. Hierdoor produceert de dunne darm te veel darmhormonen, wat invloed heeft op de aanmaak van de insuline. Er wordt dan nog insuline aangemaakt terwijl de bloedsuikers al uit de bloedbaan zijn, met als gevolg hypoglycemie (laag suikergehalte in het bloed). Klachten die hierbij ervaren kunnen worden zijn zweten, trillerigheid, wazig zien of behoefte hebben aan suikers. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerd eetpatroon waarbij te veel snelle koolhydraten worden gegeten. Het advies is dan om de snelle koolhydraten te vermijden en goed verdeeld over de dag te eten.

Maagzweer
Een maagzweer is een soort wond in de maag die voor veel irritatie en pijnklachten kan zorgen in de maagstreek. Het ontstaan van een maagzweer kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat een maagzweer op de nieuwe overgang tussen het nieuwe kleine maagje en de dunne darm. Er zijn risicofactoren die de kans op een maagzweer vergroten, de belangrijkste is roken. Ook geeft het gebruik van een NSAID een verhoogde kans op het ontstaan van een maagzweer. Een maagzweer wordt behandeld met medicatie, maar het is wel belangrijk om de risicofactoren weg te nemen. Daarom is ons advies om te stoppen met roken en een alternatief te zoeken voor NSAID’s.

Inwendig herniatie
Bij extreem afvallen na een maagverkleining verdwijnt er vet uit de buik en kunnen er openingen ontstaan waar de darm in bekneld kan raken. Dit wordt een inwendige herniatie genoemd. Vaak ontstaan de klachten na de maaltijd van heftige pijn links in de buik met misselijkheid en braken. Soms komt het voor dat de darm vanzelf los raakt waardoor de hevige pijn weer afneemt, maar in een later stadium weer terug kunnen komen. Momenteel worden de interne openingen preventief gesloten zodat de kans op een inwendige herniatie veel kleiner is geworden, gemiddeld tussen de 2,5 – 5%.

Gebitschade
Na een bariatrische ingreep kan er sneller gebit schade ontstaan. Mogelijk wordt dit verklaard door de hogere frequentie eetmomenten, gallige reflux, vitaminen- mineralen tekorten of toch hormonale veranderingen. Dit zal nader onderzocht moeten worden. We adviseren uw tandarts op de hoogte te stellen van uw ingreep, en minimaal 3x per dag uw gebit goed te poetsen met een fluoride tandpasta.

Herstelperiode

De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd en duurt gemiddelde ongeveer 2 tot 6 weken. De eerste 2 weken is het niet toegestaan om uw buikspieren zwaar te belasten. Wel is het belangrijk om te bewegen. Fietsen en lopen mag gelijk na de operatie weer.

Leefstijl

De operatie maakt het mogelijk om af te vallen naar een gezonder gewicht. Dit gezonde gewicht kan alleen worden vastgehouden met een gezonde leefstijl. Omdat de hoeveelheden per maaltijd klein zijn is het belangrijk dat u gezond eet, zodat u toch de voedingsstoffen binnen krijgt die u nodig heeft om gezond te blijven. Daarnaast is voldoende beweging ook belangrijk. Deze levensstijl moet u de rest van uw leven volhouden.

Resultaat

Mensen met een Roux-en-Y gastric bypass raken gemiddeld 70% van hun overgewicht kwijt. De meeste mensen bereiken hun ideale gewicht niet en dat is niet erg. Het doel van de operatie is namelijk het verbeteren van gezondheidsproblemen, toename van kwaliteit van leven en reductie van gewicht. Het beste kunt u een streefgewicht kiezen tussen de 15 tot 20 kilo boven uw ideale gewicht.

Sterftecijfer

Het sterftecijfer voor een gastric bypass ligt (internationaal) op ongeveer 1 op de 350 patiënten. De cijfers van het Centrum Obesitas Noord-Nederland liggen lager, namelijk 0.001%.

Behandelingen