Reconstructieve ooroperatie
Reden voor operatie:
Bepaalde vormen van gehoorverlies. Indien na een periode van ontsteking of na een operatie enige schade is overgebleven, bijvoorbeeld een gat in het trommelvlies of een beschadiging aan een van de gehoorbeentjes, dan kan dit in het algemeen met een operatie worden hersteld. Het kan ook voorkomen dat een gehoorbeentje (meestal de stijgbeugel) is vastgegroeid aan zijn omgeving. Hieraan hoeft geen ontsteking te zijn voorafgegaan. Ook deze oorzaak van gehoorverlies kan met een operatie vaak worden verholpen.
Operatie:
Een zogenaamde gehoorverbeterende operatie houdt in wat de naam al aangeeft: een operatie met de bedoeling het gehoor te verbeteren. Dit kan een trommelvliessluiting zijn, een herstel van de gehoorbeenketen, het gedeeltelijk vervangen van de vastzittende stijgbeugel, etc. In sommige gevallen zal daarbij gebruik gemaakt moeten worden van kunststofmateriaal. Een specifieke gehoorverbeterende operatie die in het MCL wordt uitgevoerd is het plaatsen van een schroef voor een hoortoestel (BCD) (link naar BCD).
Risico’s:
De risico’s van een gehoorverbeterende ooroperatie zijn klein, maar risico’s die aanwezig zijn: gehoorverlies (tijdelijk of blijvend), evenwichtsproblemen, uitval aangezichtszenuw, smaakzenuw en algemene risico’s zoals (na)bloeding en infectie.
Na de operatie:
Na de operatie zijn er over het algemeen weinig pijnklachten. Over het algemeen vind de behandeling plaats als dit mogelijk is in dagbehandeling. Na de operatie kan er nog (bloederig) vocht uit het oor komen. Over het algemeen wordt in de eerste 6 weken na de operatie afgeraden om te zwemmen, te vliegen en te sporten. Controle volgt op de polikliniek om het beloop te volgen