Spring naar inhoud

COPD/longrevalidatie

Het revalidatieprogramma onder leiding van een fysiotherapeut is bedoeld voor mensen met dermate ernstige longklachten dat de kwaliteit van hun leven erdoor beïnvloed wordt. Het gaat dan met name om patiënten met longemfyseem en/of chronische bronchitis. Deze vallen onder de verzamelnaam COPD.

Redenen om met de therapie te starten:

  • Toenemende benauwdheidsklachten bij de activiteiten in het dagelijks leven
  • Steeds vaker terugkerende periodes van verergering

Doelstellingen

Door middel van het longrevalidatieprogramma de kwaliteit van het leven verhogen door:

  • Vergroten spiermassa
  • Conditie verbeteren
  • Inzicht in ziektebeeld/ eigen functioneren
  • Optimaliseren voedingstoestand
  • Het leren omgaan met uw aandoening eventueel met ondersteuning van een maatschappelijk werker

Aanmelding en verloop traject

De aanmelding voor longrevalidatie verloopt via de behandelend longarts. Voor de duur van het traject neemt de coördinerende longarts Dr. Van Kuijvenhoven-Varkevisser, de behandeling van de patiënt over. De longarts doet een uitgebreide intake met verscheidene testen zoals een longfunctietest en een fietstest. Ook de andere disciplines zoals de longconsulente, de diëtiste, medisch maatschappelijk werk en de fysiotherapeut doen een intake en eventueel nog enkele testen. Alle resultaten van de onderzoeken en testen worden besproken in een multidisciplinair overleg waar de behandeldoelen en de inhoud van het programma worden vastgesteld. Tijdens het programma wordt regelmatig de vooruitgang van de patiënt besproken en wordt het programma eventueel bijgesteld.

De duur van de therapie

Het trainingsprogramma van de fysiotherapeut duurt 6 tot 8 weken. U traint twee maal per week anderhalf uur in een groep. Onderdelen van de training zijn vooral conditietraining (op de fiets en op de loopband) en spierkrachttraining. Ook de juiste ademhalingstechnieken komen aan bod. Halverwege en aan het einde van het traject zal de fysiotherapeut testen afnemen om de vooruitgang in kaart te brengen.

Samenwerking met andere disciplines

In de trainingsperiode komen diverse disciplines een aantal keren langs om te vertellen over de ziektebeelden astma/ COPD, de inhalatiemedicatie, omgaan met een chronische ziekte en leefstijl waaronder voeding en ademhalingstechniek. De diëtiste maakt op individuele basis indien dit nodig is, afspraken met de patiënt. Zij kijkt naar uw gewicht en eetpatronen en zal u hierover adviseren als veranderingen noodzakelijk zijn. Omdat de ziekte vaak gepaard gaat met meerdere problemen die niet allemaal lichamelijk zijn, kan er ondersteuning gevraagd worden van het medisch maatschappelijk werk of de ziekenhuispsycholoog.

Resultaten en adviezen

Aan het einde van het traject heeft u een afsluitend gesprek met de longarts en de longconsulente. Hierin worden de resultaten besproken. Op basis daarvan ontvangt de patiënt adviezen en afspraken voor de periode na de revalidatie. De longarts verzamelt alle resultaten en vermeldt deze in een brief naar de huisarts.

Kosten van de behandeling

De kosten van deze behandeling worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars.

Behandelingen