Centrum hemodialyse
Er zijn meerdere vormen van centrum hemodialyse mogelijk:
Overdag hemodialyse
Kunt u niet thuis dialyseren? Dan kunt u voor uw behandeling terecht in één van de dialysecentra. Er wordt samen met u een passend weekschema afgesproken. Meestal is dit drie keer per week dialyse, vier uur per keer.
Er zijn twee dagschema's:
- maandag, woensdag en vrijdag
- dinsdag, donderdag en zaterdag.
Dialyse kan in de ochtend of in de middag/avond plaatsvinden.
Nachtelijke hemodialyse
Binnen ons centrum is het mogelijk ’s nachts te dialyseren. Dit zijn meestal vier nachten per week gedurende acht uren. Nachtelijke dialyse vindt plaats op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagnacht.
De voordelen van nachtdialyse zijn onder andere:
- Een effectievere dialyse waardoor u zich fitter kunt gaan voelen
- Minder streng dieet
- Minder medicijn gebruik
- Een beter bloeddruk
- Tijdens de behandeling slapen, overdag vrij
Actieve hemodialyse
Binnen ons centrum kunt u actief betrokken zijn bij de uitvoering van uw dialysebehandeling. U bepaalt zelf in welke mate. De dialyseverpleegkundige kan u leren om geheel of gedeeltelijk de dialysemachine op te bouwen en om controles uit te voeren. Daarnaast kunt u meer inzicht in de behandeling krijgen, zoals weten wat de bloedwaarden voor u betekenen.
Klachten
Klachten die kunnen ontstaan bij hemodialyse:
- Lage bloeddruk na hemodialyse.
Na een behandeling met hemodialyse kan lage bloeddruk ontstaan. U kunt daardoor onwel worden of zelfs bewusteloos raken. - Dialysekater.
Dialyse verwijdert afvalstoffen en overtollig vocht uit uw lichaam. U verwacht misschien dat u zich daarna beter voelt. Maar veel mensen voelen zich vlak na de dialyse juist zieker dan ervoor. Dat heet een dialysekater. - Vermoeidheid door bloedarmoede.
Bij hemodialyse ontstaat vaak vermoeidheid. Een van de mogelijke oorzaken is bloedarmoede. Bloedarmoede wordt behandeld met medicijnen die de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren. - Problemen met de shunt of katheter.
De hemodialysemachine wordt aangesloten op uw bloedbaan via een shunt of een katheter. Het komt veel voor dat er een probleem ontstaat met zo'n aansluiting. Zoals een infectie van de shunt, of een verstopping van de katheter door een stolsel. Daarom is het belangrijk dat u de shunt of katheter regelmatig controleert en goed verzorgt.