BCD
Reden voor operatie:
Uw KNO-arts kan in overleg met het Audiologisch Centrum Friesland/Pento een BCD voorschrijven als u een gewoon hoortoestel niet kunt dragen of mag dragen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij:
- Regelmatig terugkerende looporen en/of ontstekingen door afsluiting van de gehoorgang met het oorstukje van een gewoon hoortoestel.
- Sommige mensen zijn allergisch voor het materiaal van een oorstukje en krijgen daardoor eczeem in de gehoorgang, waardoor ze geen gewone hoortoestellen kunnen dragen.
- Ook voor patiënten met een aangeboren incomplete of soms een geheel afwezige gehoorgang kan een BCD een goede oplossing zijn.
Voor het plaatsen van een BCD is het in al deze gevallen noodzakelijk dat het binnenoor nog redelijk goed werkt.
Operatie:
Voordat de operatie kan beginnen, wordt eerst wat haar achter het oor weggeschoren en wordt de locatie van het implantaat bepaald. Het gebied achter het oor wordt steriel afgedekt. Vervolgens wordt een kleine snede gemaakt in de huid. Vervolgens wordt het titaniumimplantaat geplaatst in het bot van de schedel. Hiervoor moet een klein gaatje worden geboord met een diepte van maximaal 4 mm. Tot slot wordt er een smal gaasje of sponsje met antibioticazalf om het koppelstuk gedraaid. Dit geheel wordt tijdelijk afgedekt door een rond kunststof afschermkapje (healing cap) en u krijgt een hoofdverband. De hele procedure duurt ongeveer 30 minuten.
Risico’s:
De risico’s van een BCD operatie zijn klein. Voornamelijk is zijn dit algemene risico’s zoals (na)bloeding en infectie, ook kan de huid rondom de BCD gevoelloos of juist meer gevoelig zijn na de operatie.
Na de operatie:
De huid rond het implantaat mag gedurende de periode dat het afschermkapje erop zit niet nat worden. Dit betekent dat u de eerste week na de operatie uw haren niet kunt wassen. Tevens is het belangrijk de eerste drie weken (tot de schroef voldoende is vastgegroeid en het BCD wordt aangemeten) duwen op of trekken aan het hoofd te vermijden. Door een direct trauma (bijvoorbeeld een klap) op de titaniumschroef kan deze losraken en uitgestoten worden. Houd hiermee rekening bij het sporten en het verrichten van lichamelijke arbeid. Bij de eerste controle een week na de operatie krijgt u eventueel nog een recept mee voor een antibioticazalf die u gedurende veertien dagen één à twee 4 keer per dag rondom het implantaat aanbrengt. De behandelend arts zorgt ervoor dat u ongeveer drie weken na de operatie een oproep krijgt om het BCD aan te laten meten via het Audiologisch Centrum Friesland/Pento. Meestal krijgt u een aantal controles na de operatie. Dit gebeurt op de polikliniek, in week 1 en meestal in week 3-4.