Spring naar inhoud

Amandelen verwijderen bij volwassenen

Reden voor operatie:
De beslissing om de keelamandelen te verwijderen is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten –hoe vaak treden ze op- speelt hierbij een rol.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Bij abcesvorming wordt meestal eerst het abces geopend. Daarna kunnen de keelamandelen aansluitend of na afspraak later verwijderd worden. De arts zal meestal besluiten om dit zes tot acht weken later te doen, als de keelamandelen weer tot rust zijn gekomen.

Operatie:
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) zullen de amandelen meestal verwijderd worden door ze stapsgewijs los te maken, ook wel ‘pellen’ genoemd. Dit gebeurt omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder narcose. U zult van de ingreep zelf niets merken, omdat u slaapt.

Risico’s:
Bij iedere operatie, ook bij het verwijderen van amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het belangrijkste risico een nabloeding en een eventuele ontsteking van de wond na de operatie. De kan op een nabloeding is de eerste 8 uur na de ingreep het grootst en is bij volwassenen groter dan bij kinderen. Soms, in ongeveer 2% van de amandeloperaties bij volwassenen, is het nodig om de nabloeding onder narcose te behandelen.

Na de operatie:
Direct na de ingreep heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan uitstralen naar de oren. Veel drinken van koud water is belangrijk en kan de pijn verlichten. In de eerste twee dagen heeft u meestal nog hevige keelpijn, daarom krijgt u de eerste twee dagen een extra pijnstiller naast Paracetamol.

Lees in de folder meer informatie.

Behandelingen