Vasculaire dementie
Vasculaire dementie is een verzamelnaam voor dementie ontstaan als gevolg van een stoornis in de bloedvoorziening in de hersenen, waardoor hersenweefsel beschadigd raakt en afsterft. Vasculaire dementie is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie.
Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte. Wat vaak vooral opvalt is dat men langzamer gaat denken, spreken en handelen. Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen. Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankel of langzamer lopen.
Een bepaalde vorm van vasculaire dementie ontstaat door kleine beroertes. Kenmerkend is het plotselinge begin en de stapsgewijze achteruitgang waarbij tussentijds tijdelijke verbeteringen in het functioneren kunnen optreden. Andere vormen van vasculaire dementie beginnen juist sluipend en kenmerken zich door een geleidelijke achteruitgang.
Behandeling
Door de vasculaire dementie sterven stukjes hersenweefsel af. De geestelijke achteruitgang kan niet worden gestopt. Er is geen behandeling mogelijk die de dementie ongedaan maakt.
De behandeling met geneesmiddelen beperkt zich daarom tot de onderliggende hart- en vaatziekten. Hierdoor kan verdere hersenbeschadiging misschien worden voorkomen.
Een aantal factoren verhoogt het risico op vasculaire dementie, onder andere hoge bloeddruk en roken. Stoppen met roken, afvallen bij overgewicht, meer bewegen en verminderen/stoppen met consumptie van alcohol kunnen helpen de verergering van hart-vaatziekten te voorkomen.