Spring naar inhoud

Na de behandeling

Het is raadzaam de eerste dagen na een dento-alveolair trauma (tandletsel) een zacht dieet te gebruiken. Gedurende de tijd dat de spalk aanwezig is in de mond is het van belang de tanden goed schoon te houden, eventueel kan hiervoor een spoeldrankje worden voorgeschreven.

Soms vindt de tandarts of kaakchirurg het noodzakelijk om antibiotica voor te schrijven om daarmee ontstekingen te voorkomen. Wanneer bij het ongeval de wonden zijn verontreinigd met straatvuil of wanneer een tand/kies dat uit de mond is geweest op de grond heeft gelegen kan het ook noodzakelijk zijn tetanusprofylaxe toe te dienen. Vaak gaat dit via de huisarts. Na een dentoalveolair trauma moet de patiënt meestal regelmatig bij de tandarts of kaakchirurg terug komen voor controle. Vaak wordt ook opnieuw een röntgenfoto gemaakt.

Na elk dentoalveolair trauma bestaat de kans dat na kortere of langere tijd de tandzenuw afsterft. Dit is te zien aan een donkere verkleuring van de tand. Behandeling bestaat uit een zenuwkanaalbehandeling door de tandarts op redelijk korte termijn omdat het anders lastig kan zijn de verkleuring van de tand weer ongedaan te maken. Een gevreesde complicatie op langere termijn na een dentoalveolair trauma is wortelresorptie. Dit is een proces waarbij de wortel als het ware oplost, waardoor de tand los komt te staan en meestal moet worden verwijderd. Omdat sommige complicaties van dento-alveolair trauma zich pas na lange tijd openbaren is het vaak moeilijk kort na een ongeval een uitspraak te doen over het vooruitzicht op langere termijn.