Spring naar inhoud

Eerste hulp

Bij de meeste vormen van dento-alveolair trauma (tandletsel) is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met de (dienstdoende) tandarts. De tandarts kan dan adviseren over wat er moet gebeuren. Wanneer er ook uitgebreide verwondingen in het aangezicht aanwezig zijn of er aanwijzingen zijn voor een kaakfractuur of een hersenschudding, dan kunt u beter direct contact opnemen met het ziekenhuis. De kaakchirurg en/of de neuroloog kunnen het letsel dan beoordelen en zo nodig behandelen.

In het algemeen moet een uitgeslagen tand/kies worden opgezocht en bij voorkeur na voorzichtige reiniging direct worden teruggeplaatst in de tandkas. Als dit niet mogelijk is, of als de tand/kies zichtbaar verontreinigd is, dan moet het worden bewaard in vloeistof zoals speeksel (bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang) of in melk of zout water. Het is van groot belang het gebitselement vochtig te bewaren om uitdroging van het op de wortel aanwezige wortelvlies te voorkomen. Een uitgeslagen gebitselement moet bij de kroon worden vastgepakt en zeker niet bij de wortel om beschadiging van het wortelvlies te voorkomen. Om de tand/kies schoon te maken moet dit alleen voorzichtig worden afgespoeld en moeten geen borsteltjes of schoonmaakmiddelen worden gebruikt.

Gebruik voor het afspoelen van de tand nooit kraanwater, omdat kraanwater vanwege zijn osmotische waarde de cellen op de tandwortel beschadigt. U kunt het beste speeksel of melk daarvoor gebruiken. Of indien aanwezig fysiologisch zout.