Spring naar inhoud

Migraine

Wat is migraine?

Bij migraine krijgt u hoofdpijn in aanvallen. Een aanval duurt enkele uren tot dagen. De meeste mensen hebben tussen de aanvallen door geen hoofdpijn. Een migraineaanval komt doordat er iets mis gaat in het zenuwstelsel. Eerst vernauwen de bloedvaten in het hoofd en daarna zetten ze sterk uit. Deze vaatverwijding zorgt voor de hoofdpijn.

Migraine heeft twee hoofdvormen: migraine met aura en migraine zonder aura. Iemand met migraine met aura ziet tijdens de aanval lichtflitsen of zwarte vlekken voor zijn ogen. Migraine zonder aura komt het meest voor. Migraine komt veel voor: ongeveer een van de tien mensen heeft er last van. De aanvallen kunnen op alle leeftijden beginnen; ook kinderen met migraine. Migraine is een vorm van chronische hoofdpijn.

Wat merkt u van migraine?

Het bekendste verschijnsel van een migraineaanval is intense hoofdpijn. De meeste mensen hebben hoofdpijn aan één kant van hun hoofd. Daarnaast kunt u last krijgen van maagdarmstoornissen, vaak met braken. Sommige mensen moeten heel veel plassen of hebben het erg koud.

Er bestaat migraine met en zonder aura:

  • Bij migraine met aura ziet u voor de hoofdpijn begint bijvoorbeeld lichtflitsen, vlekken of krijgt u een kleiner gezichtsveld. Misschien voelt u tintelingen in een hand, arm of rond uw mond. U kunt ook moeite met praten hebben. Deze klachten gaan over als de hoofdpijn begint. Dit is meestal binnen een uur. Sommige mensen vinden deze verschijnselen erg eng en raken ervan in paniek. Dat is niet nodig. De verschijnselen verdwijnen vanzelf.
  • Bij migraine zonder aura hebt u geen auraverschijnselen. U kunt wel misselijk zijn en gevoelig voor licht en geluid.


Sommige mensen voelen een migraineaanval aankomen. Ze hebben 'vroege voortekenen', twee uur tot twee dagen voor de aanval. Vroege voortekenen zijn bijvoorbeeld extreme vermoeidheid, het erg koud hebben, veel geeuwen of dikke enkels (doordat u meer vocht vasthoudt dan normaal).

Er zijn enkele bijzondere vormen van migraine:

  • Migraine met aura, maar zonder hoofdpijn.
  • Oftalmoplegische migraine. Hierbij ziet u dubbel en raken de oogspieren tijdelijk verlamd.
  • Netvliesmigraine. Hierbij krijgt u lichthallucinaties of ziet u tijdelijk minder scherp. De hoofdpijn die u daarna krijgt, voelt u meestal in een oog.


Nog zeldzamere vormen van migraine zijn arteria basilaris migraine, aangezichtsmigraine, migraine met halfzijdige verlamming en/of koorts en migraine psychica.

Mensen met migraine hebben meer kans om een depressie te krijgen. Het is belangrijk dat u hiervoor op tijd hulp zoekt. De depressie kan er namelijk voor zorgen dat de migraine chronisch wordt. U hebt dan de helft van de dagen hoofdpijn.

Hoe ontstaat migraine?

Een migraineaanval begint na een soort kortsluiting in de hersenen. Er gaat iets mis waardoor de bloedvaten in het hoofd vernauwen. Daarna zetten ze juist sterk uit. Dat veroorzaakt hevige hoofdpijn. Migraine komt in bepaalde families veel voor. Meer vrouwen dan mannen hebben last van migraine.

Allerlei dingen kunnen een migraineaanval uitlokken:

  • Sterke emoties, zoals angst, ergernis, depressie, frustratie, opwinding, vermoeidheid, woede en stress. Migraine komt ook vaak voor als mensen opeens geen stress meer hebben, bijvoorbeeld tijdens vakanties.
  • Lichamelijke oorzaken, zoals bukken, buigen, zware voorwerpen tillen, slaaptekort, tand- of kiespijn.
  • De omgeving, bijvoorbeeld weersveranderingen, storm, föhnwind, felle zon of fel kunstlicht, sneeuw, zuurstofgebrek, tabaksrook, airconditioning, scherpe geuren of lawaai.
  • Hormonen, bijvoorbeeld de menstruatie, premenstrueel syndroom, de overgang of de anticonceptiepil.
  • Voeding. Voedseltekort, onregelmatig eten of een lage bloedsuiker (hypoglykemie).
  • Bepaalde allergieën, zoals hooikoorts en allergische reacties op medicijnen.


Om uit te vinden wat bij u een aanval uitlokt, kunt u een hoofdpijndagboek bijhouden. U schrijft daarin op wat u doet en eet, wanneer u een aanval krijgt, hoe ernstig die is, wat voor weer het is, enzovoort. Bij de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten kunt u een hoofdpijndagboek bestellen.

Behandeling van chronische hoofdpijn

Er zijn verschillende behandelingen voor chronische hoofdpijn:

Medicijnen

Wilt u uw hoofdpijn bestrijden met medicijnen? Probeer dan eerst gewone pijnstillers, zoals paracetamol. Helpen deze niet, dan kunt u sterkere pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld ibuprofen. Mensen met migraine kunnen ook medicijnen krijgen die op de bloedvaten in het hoofd werken (triptanen). Mensen met spierspanningshoofdpijn kunnen hun arts vragen om spierontspanners.

Medicijnen tegen hoofdpijn hebben wel nadelen:

  • Ze geven vaak vervelende tot ernstige bijwerkingen.
  • Bij sommige mensen werken pijnstillers na een tijd niet meer. Gebruikt u lange tijd elke dag pijnstillers, dan kunt u medicijnafhankelijke hoofdpijn krijgen.

Houding en ontspanning

Veel mensen met chronische hoofdpijn verkrampen hun nek- en schouderspieren door de pijn. Dat kan de hoofdpijn verergeren. Er zijn verschillende therapieën om te leren ontspannen:

  • Een fysiotherapeut masseert uw spieren en bindweefsel.
  • Bij cesartherapie of mensendieck therapie leert u uw houding te verbeteren en op een andere manier te bewegen.
  • Bij een ontspanningstraining leert u uw spieren bewust te ontspannen. Daarbij is meestal veel aandacht voor een goede ademhaling. U leert dit bijvoorbeeld met yoga of meditatie-technieken. U kunt de training combineren met gedragstherapie.
  • Soms helpt chiropractie tegen schouder- en nekpijn.
  • Mensen met spierspanningshoofdpijn kunnen leren om bewust de spieren te ontspannen die zorgen voor de hoofdpijn. Dit heet biofeedback. Informatie vindt u op www.biofeedbackvereniging.nl.

Gevoelens en gedrag

Verschillende revalidatiecentra, pijncentra en thuiszorginstellingen geven cursussen waarin mensen leren omgaan met chronische pijn. Ze gebruiken daarbij vaak cognitieve gedragstherapie samen met ontspanningstrainingen. mymigraine.nl biedt een training via internet om te leren omgaan met migraine.

Patiënten- en belangenorganisaties hoofdpijn

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten helpt mensen met migraine en andere vormen van chronische hoofdpijn. Deze organisatie heeft informatie en een Infolijn. Ook kunt u bij deze organisatie een hoofdpijndagboek bestellen. Het bijhouden van dit dagboek helpt u en uw arts om uit te zoeken welk soort hoofdpijn u hebt.

Op de site kunt u ook verschillende brochures downloaden of bestellen, over migraine en andere vormen van hoofdpijn. Mensen die niet goed van hun hoofdpijn afkomen, kunnen terecht bij een gespecialiseerd hoofdpijncentrum van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijncentra.

Verantwoordingstekst migraine

De informatie over migraine is algemeen. Het kan zijn dat uw situatie anders is. Hebt u nog vragen, dan kunt u die stellen aan uw arts.

Bron: © Stimulansz Controledatum: 15-04-2011

Aandoeningen