Spring naar inhoud

Hiv behandelcentrum

Welkom bij het Hiv-behandelcentrum van het Medisch Centrum Leeuwarden. Ons centrum is één van de door de minister van Volksgezondheid erkende Hiv-behandelcentra in Nederland en is het enige centrum in Friesland. Op deze site vindt u informatie over Hiv/Aids en de behandeling, het behandelteam en onze werkwijze.

Onze afdeling is HKZ-gecertificeerd.

Hiv en aids

Wat is Hiv?

De afkorting hiv staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus. Dit virus wordt overgebracht via bloed, sperma of ander lichaamsvocht (b.v. vaginaal vocht of moedermelk). Als iemand geïnfecteerd is met hiv betekent dit dat iemand hiv-positief of seropositief is.

Hiv is een virus en heeft andere cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. Hiv infecteert met name CD4-cellen. Dit zijn cellen die een belangrijke taak in de afweer vervullen. Doordat deze CD4-cellen geïnfecteerd worden met hiv zullen zij op den duur kapot gaan. Er komt dan nieuw virus vrij dat weer op zoek gaat naar nieuwe CD4-cellen om kapot te maken. Op deze manier zal het aantal CD4-cellen afnemen. Een verminderd aantal CD4-cellen betekent dat het afweersysteem beschadigd is. Dit maakt iemand gevoeliger om bepaalde infecties te krijgen, die bij iemand met een gezond afweersysteem niet voorkomen. De afweer kan het hiv-virus niet uitschakelen, het virus blijft dus in het lichaam.

Wat is aids?

De afkorting aids staat voor Acquired Immuno Deficiency Syndrome. Aids wordt altijd veroorzaakt door het hiv-virus. Iemand die aids heeft, is dus altijd geïnfecteerd met het hiv-virus. Maar als je hiv geïnfecteerd bent, heb je niet altijd aids! Je hebt pas aids als het afweersysteem zodanig beschadigd is dat je bepaalde, specifieke infecties hebt of hebt gehad. Deze infecties worden ook wel opportunistische- of gelegenheidsinfecties genoemd. Vroeger leidde een hiv-infectie in bijna alle gevallen tot aids en als gevolg daarvan tot de dood. Tegenwoordig komt dit in Nederland nog maar zelden voor en dit is vooral te danken aan het gebruik van combinatietherapie.

Behandeling

De huidige medicatie geneest de hiv-infectie niet. Wel zorgen de medicijnen ervoor dat de aanmaak (vermenigvuldiging) van het virus zoveel mogelijk wordt afgeremd, waardoor er heel weinig virusdeeltjes in het bloed aanwezig blijven. Het virus blijft wel in het lichaam aanwezig, maar zal zich niet vermenigvuldigen waardoor er geen nieuwe cellen geïnfecteerd kunnen raken. Hierdoor stijgt het aantal CD4-cellen, verbetert de afweer van het lichaam en loopt de patiënt geen risico op een opportunistische infectie (aids).

De behandeling bestaat uit medicijnen die antiretrovirale middelen worden genoemd. Een hiv-positieve patiënt krijgt altijd een combinatie van drie of meer van deze middelen. Deze combinatie van medicijnen wordt ook wel Combinatie Antiretrovirale Therapy (cART) genoemd. Door het geven van drie medicijnen tegelijk kan worden voorkomen dat het virus tegen de medicijnen resistent wordt. Deze medicijnen moeten naar de huidige wetenschappelijke inzichten levenslang worden gebruikt. Daarmee is hiv tegenwoordig een chronische ziekte.

PEP

Er kan zich een incident voordoen waardoor iemand mogelijk een hiv-infectie heeft opgelopen. In dat geval kan een PEP-behandeling het risico op deze infectie verkleinen. PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur met medicijnen (hiv-remmers) van vier weken en kan de kans op overdracht van hiv aanzienlijk verkleinen. Hierbij is de voorkeur binnen 2 uur maar tot maximaal 72 uur na het incident met deze medicijnen te beginnen.

Als u denkt dat u een risico op hiv heeft gelopen, dient u zich te melden bij uw huisarts of de GGD. Zij maken dan met u een risico-inschatting, zonodig wordt u naar ons doorverwezen.

Onze werkwijze

U bent naar ons hiv-behandelcentrum verwezen door uw huisarts, specialist of de GGD. Na een doorverwijzing maken wij zo snel mogelijk een afspraak voor u, dit kan meestal binnen een tot twee werkdagen.

Afspraken met de verpleegkundig consulent hiv

Wanneer u naar ons verwezen wordt, heeft u eerst een afspraak met de verpleegkundig consulent hiv. De verpleegkundig consulent hiv geeft u informatie over hiv/aids, het hiv-behandelcentrum en beantwoordt uw vragen. Op dezelfde dag wordt ook uitgebreid bloedonderzoek gedaan. Hier vindt u de link naar de folder verpleegkundig consulent hiv.

Afspraak met de internist

Enkele weken na de eerste afspraak bij de verpleegkundig consulent hiv wordt er voor u een afspraak bij één van de twee hiv-behandelaren gemaakt. (Bij acute problemen of klachten, vindt dit bezoek eerder plaats.) Tijdens dit bezoek worden eventuele klachten besproken, wordt een lichamelijk onderzoek gedaan en worden de uitslagen van het bloedonderzoek besproken. Afhankelijk van de bevindingen wordt een behandelplan met u besproken.

Vervolgafspraken

Gemiddeld bezoekt u elke drie tot vier maanden de polikliniek. De spreekuren van de internist lopen parallel aan de spreekuren van de verpleegkundig consulent, zodat u bij beiden aansluitend op dezelfde dag terecht kunt. U kunt twee weken voor uw volgende polikliniekbezoek bloed laten prikken, zodat de uitslagen tijdens uw controlebezoek met u kunnen worden besproken. Uiteraard kunt u ook apart een afspraak maken met de verpleegkundig consulent voor aanvullende gesprekken.

Privacy

Ons hiv-behandelcentrum heeft geen specifieke hiv-spreekuren. U krijgt een afspraak op de polikliniek inwendige geneeskunde, waar mensen met verschillende aandoeningen worden begeleid en behandeld.

Hiv-behandelteam

Ons Hiv-behandelteam bestaat uit twee internisten en twee verpleegkundig consulenten hiv. Beide internisten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren (NVHB). Zij bezoeken regelmatig Nederlandse en internationale congressen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hiv. De verpleegkundig consulenten zijn aangesloten bij de landelijke beroepsvereniging Verpleegkundig Consulenten Hiv (VCH) en nemen regelmatig deel aan bijscholingen.
Bij uw behandeling maken wij gebruik van de Nederlandse en internationale richtlijnen voor de behandeling van hiv.

De internisten zijn:

  • Mw. dr. L. Kampschreur, internist-infectioloog / hiv-behandelaar
  • Mw. dr. M.G.A. van Vonderen, internist-infectioloog/ hiv-behandelaar

De verpleegkundigen consulenten hiv zijn:

  • Mw. S. Faber
  • Mw. M. van Broekhuizen

Samenwerking

Ons hiv-behandelcentrum werkt samen met andere zorgverleners in het ziekenhuis. Zo kunt u bij problemen op andere vakgebieden verwezen worden naar medisch specialisten, medisch maatschappelijk werkers en psychologen met specifieke expertise in hiv. Er is regelmatig overleg met deze zorgverleners.

Buiten het ziekenhuis onderhouden wij contacten met de hiv-behandelaren en verpleegkundig consulenten in verschillende hiv-behandelcentra.

Verpleegkundig consulent hiv

Binnen het hiv-behandelcentrum werken twee verpleegkundig consulenten hiv. De verpleegkundig consulent hiv is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in de zorg en begeleiding van patiënten met hiv en de gevolgen daarvan voor de patiënt en diens omgeving. De consulent werkt hierin nauw samen met uw hiv-behandelaar (internist/infectioloog).

Wat kunt u verwachten van de verpleegkundig consulenten hiv?

Op het spreekuur van de consulent kunt u terecht met alle vragen of problemen, die te maken hebben met uw aandoening. U kunt met de consulent onderwerpen bespreken die op een bepaald moment tijdens uw hiv-infectie van belang kunnen zijn, zoals:

  • Informatie over het ziektebeeld.
  • Ondersteuning bij medicijngebruik en bijwerkingen.
  • Ondersteuning en begeleiding bij lichamelijke veranderingen.
  • Ondersteuning en begeleiding bij emotionele, psychische en sociale gevolgen door de hiv-infectie.
  • Problemen met het ziek-zijn.
  • Problemen met uw werk, relatie of seksualiteit.
  • Informatie over andere hulpverlenende instanties op het gebied van hiv.

Aangezien de behandeling en/of leefregels bij hiv soms heel ingrijpend zijn, kan steun belangrijk zijn voor u. De consulent probeert u deze steun te geven in de vorm van informatie, begeleiding, advies en praktische tips. U kunt op het spreekuur terecht samen met uw partner, familie en/of vrienden.

Wanneer gaat u naar de verpleegkundig conculent hiv?

Wanneer u naar ons verwezen wordt, heeft u eerst een intakegesprek met de verpleegkundig consulent hiv. Tijdens dit gesprek legt de consulent uit wat u kunt verwachten van de behandeling binnen ons behandelcentrum. De consulent maakt afspraken voor een aantal onderzoeken, bijvoorbeeld: bloedafname, röntgenfoto van de longen, urine- en ontlastingsonderzoek.Enkele weken na het kennismakingsgesprek wordt een afspraak met één van de twee hiv-behandelaren gemaakt. Tijdens deze afspraak vraagt de hiv-behandelaar naar uw klachten, doet een lichamelijk onderzoek en bespreekt de uitslagen van de verschillende onderzoeken met u. Afhankelijk van de bevindingen wordt een behandelplan met u besproken. Gemiddeld bezoekt u drie keer per jaar de polikliniek voor controles bij uw hiv-behandelaar en/of bij de verpleegkundig consulent hiv. Twee weken voor de controleafspraak met uw hiv-behandelaar laat u opnieuw bloed afnemen voor onderzoek. De uitslagen zijn dan bekend op het moment dat u de controleafspraak heeft. De hiv-behandelaar bespreekt de uitslag dan met u. Als u tussendoor vragen of problemen heeft, dan kunt u bellen met de verpleegkundig consulent hiv.

Privacy

Het MCL hecht grote waarde aan de privacy van persoonlijke gegevens. Alle verstrekte gegevens en informatie worden als vertrouwelijk beschouwd.

Spreekuur

Het verpleegkundig spreekuur voor patiënten met hiv is van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 16.30 uur. Dit vindt plaats op de polikliniek inwendige geneeskunde, route 37. U kunt zich melden bij de balie als u een afspraak heeft. Voor het maken van een afspraak met de verpleegkundig consulent hiv kunt u bellen met het secretariaat van de polikliniek inwendige geneeskunde: 058 – 286 60 10.

Telefonisch contact

De verpleegkundig consulent hiv is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 – 16.30 uur, uitzonderingen daargelaten. Het telefoonnummer is 058 – 286 67 88. Buiten kantoortijden is het ziekenhuis voor dringende vragen, die beslist niet kunnen wachten tot de reguliere kantoortijden, bereikbaar via het algemene telefoonnummer. 058 – 286 66 66.

De verpleegkundig consulent hiv

  • Sandra Faber
  • Marjolein van Broekhuizen

Contact

U kunt het hiv-behandelcentrum Leeuwarden rechtstreeks telefonisch bereiken. Onze telefoonnummers zijn:

  • Verpleegkundig consulenten: (058) 286 6788
  • Assistente internisten mw. dr. L.M. Kampschreur en mw. dr. M.G.A. van Vonderen: (058) 286 6010

Contact via e-mail

U kunt uw vraag voorleggen aan de verpleegkundig consulent hiv via mijnMCL.

Links

www.hivvereniging.nl
Deze site van de Hiv Vereniging biedt mensen met hiv en betrokkenen uitgebreide informatie over alle aspecten en ontwikkeling rondom hiv en leven met hiv.

Hier vindt u de link naar de brochure “Positief leven” van de Hiv Vereniging, waar veel informatie over verschillende onderwerpen met betrekking tot hiv in staat.

www.nvhb.nl
Deze site van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren bevat informatie over de nationale richtlijnen bij de behandeling van hiv/aids.

www.vchivaids.venvn.nl
Deze site is van de Verpleegkundig Consulenten Hiv (VCH) en is onderdeel van de beroepsvereniging van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Hier is informatie te vinden over het verpleegkundig deel van de behandeling van hiv en begeleiding bij leven met hiv.

www.soaaids.nl
Deze site is van Soa Aids bevat informatie over hiv/aids en andere soa`s.

www.aidsfonds.nl
Deze site van het Aidsfonds biedt informatie over hiv/aids voor iedereen die hiermee te maken heeft.

www.ggdfryslan.nl
Deze site van GGD Fryslan en biedt informatie over onder andere vaccinaties en mogelijkheden voor testen soa`s.

www.rivm.nl
Deze site van het Centrum Infectieziekten- bestrijding (CIB) van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) biedt informatie over signalering, bestrijding en preventie van infectieziekten ten behoeve van de volksgezondheid in Nederland en is gericht op professionals.

Terugkijken: lunchbijeenkomst "Stigma en hiv: wat zijn jouw vooroordelen?"

Op 1 december 2023 - Wereld Aidsdag - organiseerde het hiv-behandelteam van het MCL een interactieve lunchbijeenkomst met als doel mythes, vooroordelen en angsten, die helaas ook in de zorg nog leven, weg te nemen. Deze bijeenkomst gemist of nog eens terugkijken?