Hepatitis behandelcentrum
Het Hepatitis Behandelcentrum MCL behandelt patiënten met een virale ontsteking van de lever, zoals hepatitis B of C. Bij het Hepatitis Behandelcentrum kunt u terecht voor diagnostiek en behandeling van hepatitis. Ook hebben wij aandacht voor de psychische en sociale aspecten van hepatitis. Het hepatitisbehandelteam MCL werkt nauw samen met andere zorgverleners in het ziekenhuis. Het Hepatitis Behandelcentrum van het MCL is gecertificeerd door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen en de Nederlandse Internisten Vereniging en is een van de erkende hepatitiscentra in Nederland en het enige hepatitiscentrum in Friesland.
Het hepatitisbehandelteam
Het hepatitisbehandelteam MCL bestaat uit:
Internisten:
Mw. dr. L.M. Kampschreur, internist-infectioloog
Dr. M.G.A. van Vonderen, internist-infectioloog
MDL-artsen:
Dr. V.K. Dik, MDL-arts
Dr. P.G. van Putten, MDL-arts
Dr. F.J. Voogd, MDL-arts
Verpleegkundig consulenten MDL:
Mw. C. Bosma
Mw. L. Slagmann
Verpleegkundig consulenten HIV:
S. Faber
M. van Broekhuizen
Samenwerking
Het Hepatitis Behandelcentrum MCL werkt samen met:
- GGD Fryslân
- Pathologie Friesland
- Certe
- Verslavingszorg Noord-Nederland
- Penitentiaire Inrichting De Marwei
Het hepatitisbehandelteam MCL heeft vaak overleg met collega-specialisten in andere centra, zoals het UMCG. Ook kunnen andere specialisten en huisartsen met hun vragen over virale hepatitis bij het Hepatitis Behandelcentrum MCL terecht.
Contact
Het Hepatitis Behandelcentrum MCL is bereikbaar via het secretariaat polikliniek inwendige geneeskunde, telefoonnummer (058) 286 6010. De verpleegkundig consulent is bereikbaar via het telefonische spreekuur. Het telefonisch spreekuur is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur. Het telefoonnummer is (058) 286 6961. Huisartsen kunnen patiënten aanmelden via Zorgdomein.
Wat kunt u verwachten?
Hepatitis Behandelcentrum MCL is een multidisciplinair behandelteam, gespecialiseerd in de zorg van hepatitis. Behandeling vindt bij ons plaats volgens de nationaal en internationaal geldende richtlijnen.
Wij hanteren een korte wachttijd voor mensen met een virale hepatitis. U heeft wel een verwijzing nodig van een huisarts of GGD.
Gerelateerde aandoeningen en onderzoeken
Patiëntenvereniging en nuttige websites
- Hepatitis info: www.hepatitisinfo.nl
- Nederlandse Leverpatiënten Vereniging: www.leverpatientenvereniging.nl
- Maag Lever Darm Stichting: www.mlds.nl
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl
Veelgestelde vragen
-
Hepatitis is een ontsteking van de lever. Wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, wordt het virale hepatitis genoemd. Men schat dat er in Nederland 120.000 mensen drager zijn van het hepatitis B of C virus. Een deel van deze groep weet niet dat ze de ziekte heeft, omdat de klachten pas optreden als de lever al beschadigd is. Het is daarom belangrijk om risicogroepen tijdig te informeren en te behandelen. Zo voorkom je dat de lever onherstelbaar wordt beschadigd. De behandelingen voor hepatitis zijn de laatste jaren veel beter geworden. De kans op genezing is voor veel patiënten nu dan ook groter dan vroeger.
-
- mensen die een partner met HIV/hepatitis B/C hebben (gehad)
- mensen die veel seksuele partners hebben (gehad)
- mannen die seksueel contact hebben met mannen
- mensen afkomstig uit landen waar HIV en hepatitis vaak voorkomen
- mensen die drugs spuiten of hebben gespoten
- mensen die een partner uit een of meer van de hierboven genoemde aangeduide groepen hebben (gehad)
- mensen die voor 1975 een bloedtransfusie hebben gehad