Hormoonziekten
Internisten die zich bezighouden met hormoonziekten behandelen patiënten met afwijkingen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Voorbeelden zijn diabetes mellitus, aandoeningen aan de hypofyse, schildklierziekten, bijschildklierziekten, bijnierziekten en osteoporose. Binnen het MCL zijn 3 internist-endocrinologen werkzaam: mw. H.H.R. de Boer (locatie Leeuwarden), dr. P.H.N. Oomen (locatie Leeuwarden) en en dr J.E. Witteveen (locatie Leeuwarden en Harlingen).
Diabetes mellitus
Diabetes mellitus is een ziekte waarbij het glucose minder goed uit het bloed in de lichaamscellen kan worden opgenomen. Hierdoor stijgt het bloedglucose gehalte. Diabetes mellitus wordt ingedeeld in twee typen: type 1 en type 2. Diabetes mellitus type 1 wordt veroorzaakt doordat de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer kunnen maken. Bij diabetes mellitus type 2 wordt er relatief te weinig insuline aangemaakt, en werkt de insuline bovendien minder goed. Er is sprake van insulineresistentie. Meer informatie over diabetes mellitus staat op de website van de patiëntvereniging Diabetes Vereniging Nederland.
Op de diabetespoli wordt gewerkt in een diabetesteam bestaande uit een internist, een verpleegkundig consulent diabetes en diëtist. Een psycholoog is ook aanwezig in het team en kan indien nodig worden ingeschakeld. De diabetespoli beschikt over alle mogelijkheden van behandeling binnen de kaders van landelijke afspraken betreffende vergoedingen door zorgverzekeraars, waaronder insulinepomptherapie en continue glucosemonitoring.
Hypofyse-aandoeningen
De hypofyse is een klier die gelegen is aan de onderzijde van de hersenen, midden in het hoofd. De klier produceert hormonen die een belangrijke rol spelen bij de regulatie van de groei en ontwikkeling, stofwisseling en voortplanting. Gezwellen in de hypofyse kunnen de productie van een of meer van de hypofysehormonen verstoren, of juist leiden tot overproductie van een van deze hormonen. Meer informatie over hypofyse-aandoeningen is te vinden op de website van de afdelingen endocrinologie van het UMCGroningen. De patiëntenvereniging voor patiënten met een hypofyse aandoening is de Nederlandse Hypofyse Stichting.
Schildklierziekten
De schildklier produceert schildklierhormoon, een hormoon dat belangrijk is voor de regulatie van onze stofwisseling. Meer informatie over schildklierziekten is te vinden op de websites van de afdelingen endocrinologie van het UMCGroningen en de patiëntenvereniging Schildklier Organisatie Nederland www.schildklier.nl
Bijschildklierziekten
De bijschildklieren produceren het bijschildklierhormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de calcium- en fosfaathuishouding van het lichaam. Een overproductie van bijschildklierhormoon heet hyperparathyreoidie, en kan leiden tot botontkalking, nierstenen en een verhoogde calciumwaarde in het bloed. Een tekort aan bijschildklierhormoon heet hypoparathyroïdie, en kan leiden tot een verlaagde calciumwaarde in het bloed met spierkrampen. De meest voorkomende oorzaak van hypoparathyroïdie is een verwijdering van de gehele schildklier, zoals bij de behandeling van schildklierkanker wordt uitgevoerd.
Bijnierziekten
De bijnier heeft een aantal functies, met name in de productie van hormonen. Het bijniermerg produceert adrenaline en noradrenaline, de bijnierschors onder andere cortisol, aldosteron en DHEA. Voorbeelden van ziekten die samenhangen met de bijnier zijn: de ziekte van Addison, het syndroom van Cushing en het feochromocytoom. Meer informatie over bijnierziekten is te vinden op de websites bijniernet en bijniervereniging NVACP.
Osteoporose
Osteoporose (botontkalking) is een traag verlopende botziekte, waarbij steeds meer botmassa (met name kalk) uit de botten verdwijnt. Uiteindelijk kan het bot hierdoor zo verzwakken, dat het niet meer bestand is tegen een grote belasting. Daardoor kan iemand met osteoporose al bij een onschuldige val een heup of een arm breken. Een wervelbreuk (wervelinzakking) kan zelfs spontaan optreden. Meer informatie over osteoporose is te vinden op de websites van de afdeling endocrinologie van het UMCGroningen en de patiëntvereniging Osteoporosestichting.