Spring naar inhoud

Duizeligheid

Iedereen is wel eens duizelig geweest. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Als u dit gevoel heeft, kunt u gedesoriënteerd zijn en moeite hebben met het bewaren van uw evenwicht. Dit onaangename gevoel kan samengaan gaan met allerlei andere klachten zoals angst, zweten, geeuwen, zuchten, misselijkheid en braken. Een voorbeeld hiervan is wagen- en zeeziekte. Toch is het moeilijk het begrip duizeligheid te omschrijven. In het algemeen wordt er met duizeligheid bedoeld: het gevoel dat je krijgt als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is.

Hoe ontstaat het?

Normaal gesproken krijg je voortdurend informatie over de ruimte om je heen en over de positie die je lichaam daarbinnen aanneemt. Die informatie krijg je van het evenwichtsorgaan, de ogen en het gevoel in de spieren en pezen. Al deze informatie van de evenwichtsorganen, de ogen en de spieren en zenuwen, wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat wij houding en evenwicht kunnen aanpassen en bewaren. Er gaan ook signalen met informatie naar de grote hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid.

Onderzoek(en)

Het belangrijkste deel van het onderzoek is uw eigen verhaal. Hieruit kan de KNO-arts vaak al opmaken wat de oorzaak van de duizeligheid is en welk onderzoek eventueel nog gedaan moet worden.

Behandelingen

De behandeling hangt af van de diagnose die gesteld wordt. Grofweg zijn de volgende behandelingen mogelijk: medicatie, repositiemanoeuvres, fysiotherapie en in zeldzame gevallen chirurgie.

Aandoeningen