Cholesteatoom
Een cholesteatoom is een agressieve vorm van chronische middenoorontsteking. Waarbij langdurige klachten kunnen ontstaan en vaak een operatie noodzakelijk is om het te behandelen.
Hoe ontstaat het?
Cholesteatoom (7) ontstaat vaak vanuit een intrekking van het trommelvlies (3). Hierbij verliest het trommelvlies zijn zelfreinigend vermogen, en stapelen dode huidresten zich op in deze intrekking. Het cholesteatoom breidt zich vaak uit naar het gedeelte van het middenoor waar de gehoorbeentjes zich bevinden (hamer (4), aambeeld (5) en stijgbeugel (6)).
Klachten
In het beginstadium van een cholesteatoom zijn er meestal weinig klachten. Bij verdere groei zijn gehoorverlies en een loopoor vaak de meest vooraanstaande symptomen. Ook kunnen klachten van het evenwicht, de smaak ontstaan. In zeer zeldzame gevallen kan er verdere uitbreiding zijn richting zenuwen en hersenen.
Onderzoek(en)
Onderzoeken die worden verricht zijn onderzoek van het oor door de KNO arts. Daarnaast kan onderzoek van het gehoor plaatsvinden (audiometrie). Verder kunnen beeldvormende onderzoeken worden aangevraagd (CT scan en MRI scan).
Bezoek aan de KNO arts kan in Leeuwarden (route 57 en 58) of Harlingen (route 23)
Behandelingen
De behandeling van cholesteatoom is vrijwel altijd operatief, waarbij het belangrijkste doel is om het cholesteatoom zo volledig mogelijk te verwijderen. In het MCL wordt daarbij gebruik gemaakt van de nieuwste technieken waaronder obliteratie. Daarnaast is het doel om te voorkomen dat er nieuw cholesteatoom ontstaat, en het oor goed schoon te houden is. In het MCL wordt daarbij gebruik gemaakt van de nieuwste technieken waaronder obliteratie (opvullen mastoid (bot achter het oor) met bot of kunstmateriaal). Als het mogelijk is wordt ook het gehoor zo goed mogelijk hersteld.