Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. 70% van alle mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Bij deze vorm van dementie is de vorming van bepaalde eiwitten verstoord, waardoor hersencellen afsterven. De hersenen raken steeds ernstiger beschadigd.
Mensen met de ziekte van Alzheimer krijgen vaak als eerste verschijnselen problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt men steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Het is moeilijker om dingen te plannen, beslissingen te nemen, problemen op te lossen en een gesprek te volgen.
Problemen zullen in de loop der tijd toenemen, onder andere op de volgende gebieden:
Nieuwe informatie onthouden; het onthouden van wat er net gezien of gehoord is.
Informatie onthouden die langere tijd in het geheugen zat.
Onthouden waar men is, of welke dag, welke maand of welk jaar het is.
Taal gebruiken en begrijpen. Dit heet afasie, bijvoorbeeld moeite om op de juiste woorden te komen.
Voorwerpen en geluiden herkennen en weten waar ze voor zijn. Dit heet agnosie, bijvoorbeeld de deurbel horen, maar niet weten wat het is.
Handelingen uitvoeren of in de juiste volgorde uitvoeren. Dit heet apraxie, bijvoorbeeld niet meer weten hoe een koffiezetapparaat werkt.
Nadenken over situaties en deze beoordelen.
Bij de ziekte van Alzheimer kunnen mensen zich soms anders gaan gedragen. Het karakter kan veranderen; bijvoorbeeld onrust, achterdocht of boosheid. Mensen worden vaak minder ondernemend. De stemming kan soms snel omslaan. Het verloop van de ziekte is moeilijk te bepalen. Meestal gaat de achteruitgang langzaam, mensen kunnen nog jarenlang een relatief gewoon leven leiden. Soms verloopt het proces van achteruitgang sneller.
Alzheimer is een progressieve ziekte. Er raken steeds meer hersencellen beschadigd. Iemand met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kan dingen steeds minder goed onthouden en begrijpen. Hij krijgt ook meer moeite met communiceren en redeneren. Hoe de ziekte zich precies ontwikkelt verschilt per persoon. Ook hoe iemand de ziekte ervaart is heel persoonlijk.
Behandeling
Er is nog geen medicijn dat de ziekte van Alzheimer kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de achteruitgang soms kunnen vertragen. Galantamine en Rivastigmine worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Deze medicijnen worden soms voorgeschreven bij ‘beginnende tot matig ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer’.
Veel mensen met dementie krijgen te maken met klachten zoals somberheid, pijn, slapeloosheid, agressie en angst. Deze klachten hebben flinke impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en de omgeving. Het is daarom belangrijk dat deze klachten worden besproken. In ernstige gevallen kan de huisarts of specialist medicatie voorschrijven.
Uit onderzoek blijkt dat beweging een positief effect heeft op het functioneren, de conditie en de stemming van mensen met dementie.
Meer informatie over dementie/Alzheimer
Bekijk de onderstaande links voor meer informatie over dementie en de ziekte van Alzheimer.